Portugal kent vele vele voordelen. Maar of fiscaal emigreren er ook toe behoort ?

PORTUGAL WIJSHEDEN
Sedert het jaar 2000 komen we op meer en ook wel eens minder frequente basis in het prachtige Portugal. Met name de Algarve want het aantal dagen Lissabon is op 2 handen te tellen en Porto is er überhaupt nog nooit van gekomen. En daar waar we in 1e instantie dachten er ooit permanent te gaan wonen zijn we inmiddels ingehaald door iets dat beter bekend staat als voortschrijden inzicht. Het gaat waarschijnlijk nooit gebeuren. We zijn erachter gekomen, echte Hollanders te zijn. Terwijl onze jongste dochter er vrijwel is geboren …. realiseren we ons dat het culturele gehalte in de Algarve echt minder hoog in het vaandel staat en we gaan hier in Nederland echt niet wekelijks naar het museum hoor, mocht u dat denken.

Inmiddels zijn we dus 17 jaar verder en denken de perfecte combinatie van ‘the-best-of-both-worlds’ te hebben gevonden. En ja, ook wij hebben echt de nodige fouten gemaakt hoor. We zijn, zo mag je dat rustig zeggen, opgelicht door onze eerste management company en hebben echt meer dan de nodige onverschuldigde betalingen gedaan.

Laten we ons daardoor uit het veld slaan en dit prachtige land de rug toekeren? Allesbehalve zelfs, wij hebben juist getracht onze ervaringen om te zetten in tips en adviezen. Waarmee we inmiddels vele honderden Portugezen in Nederland en Nederlanders in Portugal hebben kunnen bijstaan, en er in ieder geval voor hebben gezorgd dat zij 1 of zelfs meerdere van de fouten die wij hebben gemaakt hebben kunnen voorkomen. Wetende dat er, afhankelijk van de gekozen bron, ergens tussen de 20 en 30.000 Nederlanders (semi) permanent in Portugal verblijven, lijkt er dus nog het nodige werk te liggen.

Voor de goede orde, even fiscaal gezien, zijn er echt meer overeenkomsten dan verschillen tussen de beide landen. Dit wetende en gezien ons credo, dat het advies niet duurder mag zijn dan de besparing, is het voor de aanschaf van een willekeurig appartement van eur 100k niet heel waarschijnlijk fiscale voordelen te behalen, gezien de minimale input van enkele uren. Pragmatisch is iets heel anders, daar liggen vaak vele voordelen, maar zijn wel minder eenvoudig te kwantificeren. Het prototype advies is dan ook vaak te halen bij de MKB-ondernemer,

Niet geheel toevallig de doelgroep van ons kantoor in Bussum. Want ook daar leveren we slechts 1 vorm van financiële dienstverlening, zijnde, all inclusive, obv een fixed maandelijkse fee en enkel en alleen tbv het MKB.
Zodra u toch Nederland, toch ook fiscaal verlaten wilt, dan zijn er een aantal statistieken die ik met u door zou willen nemen. En ja, natuurlijk zijn deze niet op u van toepassing, het zijn immers slechts statistieken, maar het is dat u het wel even weet.

Zodra u Nederland verlaat, u zich uit de GBA uitschrijft, krijgt u nog wel een keer fanmail van onze Belastingdienst in de vorm van een veel dikkere papieren aangifte in een grote blauwe A4 enveloppe, met daarin het zgn M-Biljet. Dit is een aangifte die u bij voorkeur niet even zelf als particulier op een zondagmiddag invult. We leggen dadelijk ook uit waarom.

Ook een aangifte M-biljet lijdt tot een aanslag. Echter, afhankelijk van zgn bijzondere regelingen, deels conserverend. Dit houdt in, dat u deze niet meteen hoeft te voldoen. Echter, du moment, dat u zich binnen de 10 jaar niet aan de spelregels houdt, dan dient u hem wel direct te betalen. Deze 10 jaar lijkt niet helemaal uit de lucht gegrepen. Want en wederom even statistiek … van alle mensen die emigreren, komt de overgrote meerderheid binnen deze 10 jaar weer terug naar Nederland. Waarvan meer dan de helft al na 3 a 4 jaar weer terug in ons koude kikkerlandje is. En dan komt die conservering opeens om de hoek kijken, met andere woorden, wel zo handig als deze bij vertrek goed ingevuld is.

Waar we reeds riepen, dat er tussen P en NL meer overeenkomsten zijn, zijn er uiteraard ook een paar verschillen. Wellicht de belangrijkste is, dat u over winst op onroerend goed in Portugal in de meeste gevallen wel belasting verschuldigd bent. Ander verschil, maar dan positiever, zgn capital gains, zoals dividend kunnen in Portugal bijvoorbeeld juist weer belastingvrij zijn.

Komen we terug op de vraag, als bovenstaande nu eens waar blijkt te zijn? Waarom dan toch nog zo nodig fiscal emigreren naar Portugal? Want daar waar er du moment van schrijven nog voordelen zijn ten aanzien van sommige pensioenen, lijkt de vraag niet of, maar hoe lang deze voordelen nog houdbaar zijn.

Hoe zit het nu met die zgn …. the best of both worlds ?
Waarom zou het geen optie zijn uw primaire woning lekker in Nederland te houden. Hetgeen ook een appartement kan zijn he. De zgn hypotheekaftrek is echt iets Nederlands. Er zijn meer landen die het niet kennen, dan wel. Wie weet kunt u wel gebruik maken van de Nederlandse verhuur vrijstelling (eur 5k). Omdat u uw spaarcenten besteed aan een huis in Portugal, valt Box-3 weg als u van de voorkoming dubbele belasting gebruikmaken kunt. Tenslotte, we kunnen lekker klagen hier in NL, maar de medische verzorging behoort toch echt tot de beste ter wereld. Laatste statistiekje, naar mate iemand ouder wordt gaat hij/zij er vaker een beroep op doen.

Wederom meer praktisch? Er zijn echt meer mensen die genieten van een 2e huis, dan van het kijken naar een dagafschrift. Al was het maar, dat het met de huidige rentes zo is, dat spaarcenten in Nederland gewoon geld kosten, sorry.

Kortom, er lijken pragmatisch meer voordelen te halen dan fiscaal, en mocht u binnen de doelgroep vallen, let dan wel … Alvorens een huis (ver)kopen … eerst langs de advocaat en accountant, dan pas langs makelaar, niet andersom.

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk pro actief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt.

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.

SHARE US:

Submit to Facebook Submit to LinkedIn Submit to Twitter