PERSBERICHT
SEPA, zo spannend is het niet
Naarder bedrijf ontwikkelt SEPA converter om MKB-er te ondersteunen bij boekhouding

Naarden, 25 september 2013
Houd het eenvoudig en laat je niet gek maken, dat is de boodschap van Lars van Loon, expert finance en control en eigenaar van administratie- en belastingadvieskantoor Ligterink & De Wit uit Naarden. Van Loon doelt daarmee op alle berichtgeving rondom SEPA en het IBAN en de groeiende druk bij organisaties om actie te ondernemen. Vooral bij directeuren/eigenaren van MKB bedrijven ziet hij de laatste weken deze druk toenemen. SEPA is het zoveelste project dat op zijn of haar ‘bordje’ komt. Van Loon ziet daarnaast dagelijks voorbeelden van consultancy firma’s en softwareleveranciers die handig inspelen op het gevoel van onzekerheid en het ontbreken van kennis bij deze ondernemers met betrekking tot SEPA. Echter, voor kleine organisaties met weinig variatie in betalingen is voorbereid zijn op SEPA makkelijker dan menig ondernemer of consultent denkt. Zo betoogt Van Loon. Van Loon ontwikkelde in samenwerking met Casander een SEPA converter om MKB ondernemers te ondersteunen bij hun boekhouding. Klanten zijn enthousiast. Inmiddels gebruiken enkele tientallen MKB bedrijven de converter. Met de SEPA converter worden incasso en/of betaalbestanden vanuit Excel eenvoudig en snel omgezet naar IBAN formaat dat in de meeste Electronic Banking pakketten in te lezen is.

SEPA converter biedt uitkomst
Waar bij grotere organisaties met veel variatie in betalingsgedrag en/of grote aantallen incasso’s de impact van SEPA op de administratieve processen groot kan zijn valt dit voor veel MKB bedrijven mee, stelt Van Loon. “Bij de meeste MKB bedrijven is 90% van de maandelijkse betalingen terugkerend. Vaak staan deze in een adresboek en het enige dat een ondernemer doet is elke maand deze opdrachten iets aanpassen en dan stuk voor stuk ter betaling aanbieden aan de bank.” Om deze kleinere MKB bedrijven niet in de ‘kou’ te laten staan heeft Van Loon de SEPA converter ontwikkeld. Corporate organisaties hebben de middelen voor een customized oplossing en grotere MKB bedrijven hebben een administratie afdeling die volledig geautomatiseerd werken vanuit een boekhoudpakket. Veelal voorziet de leverancier van het boekhoudpakket al in een oplossing. Alle overige bedrijven, waaronder ook veel zzp-ers werken zoals al gezegd veelal met het adresboek van de bank. Met de komst van SEPA wordt dit een redelijk tijdrovend klusje,” aldus Van Loon.

Huidig betalingsgedrag
Want 80% van de MKB bedrijven gaat naar het adresboekje in het Electronic Banking pakket en betaalt. “Dat zijn nu eenmaal de cijfers”, zegt Van Loon. Daar voelen deze ondernemers zich comfortabel bij, ze willen niet anders. Als ze meer tijd in boekhouden hadden willen stoppen dan waren ze dat wel geworden.” Van Loon voorzag dit al ruim vijf maanden geleden, toen nauwelijks nog een MKB ondernemer bezig was met SEPA en IBAN. Een steekproef onder zijn klanten bevestigde dat. Voor zover hadden de krantenberichten en de grote consultancy- en software firma’s wel gelijk. Maar daar stopt het dan. De testperiode is achter de rug en nu, ruim vier maanden voor de feitelijke invoering van SEPA, is de converter geschikt voor 80% van alle electronic banking pakketten/banken.

————————
Noot voor de redactie
Ligterink & De Wit (Controllers en Belastingadviseurs), is een full service administratiekantoor met dienstverlening op het gebied van Administraties, Belastingadvies, Consultancy en complete back office ondersteuning. Het kantoor richt zich voornamelijk op organisaties in het MKB. Bij Ligterink & De Wit werken bijna 20 mensen. Voor meer informatie over Ligterink & De Wit of dit persbericht kunt u zich wenden tot Lars van Loon, via 06 53 94 7615 of info@ligterink-dewit.nl.

Biografie Lars van Loon
Lars van Loon is eigenaar van Ligterink & De Wit (Controllers en Belastingadviseurs). Naast zijn werk als controller en adviseur heeft hij ruime ervaring in het begeleiden van start-ups. Hij is specialist in het stroomlijnen van processen, afdelingen en bedrijven op het gebied van finance en control. Hij volgde na de hoge hotelschool onder meer de opleiding Post Doctoraal Controlling, (RC, EMFC) aan Nyenrode en studeerde Bedrijfskunde aan de Universiteit Nijmegen.