Belastingdienst, pensioengat, jaarruimte

Nettoloon 2016 stijgt

Als gevolg van een lager belastingtarief en hogere arbeidskorting is het nettoloon januari 2016 hoger
Hiervoor zijn drie oorzaken:

1. Allereerst daalt het belastingtarief in de tweede en derde schijf van 42% naar 40,40%.
2. Verder is de derde schijf opgerekt waardoor jaarinkomens tussen de 56.000 en 66.400 euro voor het laatste deel van het loon in het 40,40%-tarief vallen, in plaats van het hoogste tarief van 52%.
3. Tenslotte profiteren vooral de jaarinkomens tot 34.500 euro van een hogere arbeidskorting: het maximale bedrag daarvoor stijgt met 883 euro naar 3.103 euro.

Kleine loondaling door nieuwe wijzigingen per april
Door het late akkoord op het belastingplan wijzigen de nettolonen per 1 april opnieuw. Omdat de overheid de systemen niet tijdig kon aanpassen, wordt in de eerste drie maanden gewerkt met het oorspronkelijke tarief van 40,20%. Het tekort aan belasting over de eerste drie maanden wordt in de nieuwe tabellen en rekenregels per 1 april verrekend.
Een modaal salaris levert dan weer 4 euro per maand in. Voor mensen met een salaris van 5.250 euro of meer, betekent deze wijziging een achteruitgang van iets meer dan 10 euro netto per maand.

2e bijkomstigheid
Voor werknemers met een bruto maandsalaris tussen 4.500 en 5.150 euro en een eigen huis zit er een addertje onder het gras: zij kunnen minder hypotheekrente aftrekken doordat lonen voortaan pas vanaf 66.400 euro bruto per jaar in het toptarief vallen. Ook andere huizenbezitters kunnen minder hypotheekrente aftrekken doordat de belastingtarieven dalen in de tweede en derde schijf.

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk pro actief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt.

Immers, goed advies levert u per definitie meer op dan de investering.

 

SHARE US:

Submit to Facebook Submit to LinkedIn Submit to Twitter