Het is alweer maart, de maand waarin iedereen druk lijkt te zijn met het invullen van de aangifte inkomstenbelasting over 2013 die meestal voor 1 april moet worden ingeleverd. Maar naast de belastingtips , die overal op het internet te vinden zijn, zijn er ook nog een aantal algemene tips waarmee u met gemak geld kunt besparen.

Overzicht in uw financiën

We zien het in onze praktijk nog steeds voorkomen: ondernemers die denken dat het goed bijhouden van hun administratie alleen maar nodig is voor de Belastingdienst. Wat een misverstand! Een administratie op orde is geld op de bank. Daarmee bedoel ik dat een ondernemer die goed weet wat er binnenkomt en vooral wat er uitgaat, precies weet hoe zijn onderneming erbij staat. En dus op tijd eventueel kan bijsturen. Dát is de essentie van een goede administratie.
Helaas is dat voor heel veel mensen geen dagelijkse routine. Hoe lang is het bijvoorbeeld geleden dat u al uw verzekeringen heeft nagekeken? Heeft u ze allemaal nog wel nodig? En kan er misschien op de kosten voor gas en licht bezuinigd worden? Hoe zit het met de telefoonkosten? Kan dat te dure abonnement misschien omgezet worden naar een goedkoper abonnement? En hoe zit het met de door u verstuurde facturen? Heeft u goed zicht op uw debiteuren zodat u na de vervaldatum meteen een herinnering kunt sturen? Te vaak zien wij ondernemers, vooral zzp-ers, die denken dat ze klaar zijn als ze hun product of dienst hebben gefactureerd. Maar dan begint het pas. Laat dus geen geld liggen en zorg dat u uw administratie op orde brengt en houdt. Zorg voor een vast moment om uw administratie te doen.

Pensioen

Net als een groot deel van de Nederlandse bevolking, hebben zzp-ers vaak weinig inzicht in hun opgebouwde pensioen. Vooral als u voordat u ondernemer werd, in loondienst heeft gewerkt, is het zinvol om eens te checken wat u inmiddels aan pensioen heeft opgebouwd. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kunt u met uw digid inloggen en precies zien welke rechten u reeds heeft opgebouwd.
Laat u vervolgens eens voorlichten door uw belastingadviseur om te kijken of u nog extra pensioenrechten nodig heeft en wat daarbij de fiscale mogelijkheden zijn. Als ondernemer kunt denken aan het vormen van de FOR, dat is een bedrag waarmee u binnen uw onderneming een reserve opbouwt, die uw belastbare winst nu verlaagd en waardoor u dus profiteert van belastinguitstel.

Lage hypotheek op uw woning

Op dit moment is de rente op spaartegoeden zo laag, dan het financieel voordeliger kan zijn om de hypotheek op uw woning vervroegd af te lossen. Vaak kan dit jaarlijks tot een bepaald bedrag zonder boeterente. Informeer eens bij uw bank.
De aftrek van hypotheekrente wordt verder beperkt, doordat er altijd een bedrag aan eigenwoningforfait bij het inkomen moet worden geteld. Heeft u nu nog een lage hypotheek en heeft u de middelen om deze geheel of gedeeltelijk af te lossen, dan vervalt deze bijtelling geheel of gedeeltelijk, waardoor u op een makkelijke manier fiscaal voordeel kunt behalen.

Middelen van uw inkomen als uw inkomen fluctueert
Schommelt uw inkomen nogal gedurende een paar jaar? Of bent u net gestart als ondernemer en is uw inkomen dit jaar veel lager dan uw inkomsten uit bijvoorbeeld uw laatste dienstverband, Laat dan uw belastingadviseur eens uitrekenen of het zinvol is om uw inkomen te middelen. Kort gezegd betekent dit dat over een periode van drie jaar, een gemiddeld inkomen wordt berekend. Als u nu over dat gemiddelde inkomen een aanzienlijk lager bedrag aan inkomstenbelasting zou moeten betalen, dan kunt u in aanmerking komen voor een belastingteruggave.

Dit waren slechts een paar algemene tips waarmee u uw voordeel kunt doen.
Wilt u weten of er misschien voor u nog meer voordeel te behalen valt, laat dan uw financiële en fiscale positie eens doorlichten door een belasting- of een financieel adviseur.

Niet voor niets roepen wij vaak, dat onze adviezen niet klakkeloos gekopieerd kunnen worden. Wij krijgen vaak de vraag of het echt zo eenvoudig is om fiscaal voordeel te behalen. Ja en nee. Sommige zaken zijn door een oplettend administratie kantoor makkelijk voor u te tackelen. Andere zaken liggen wat genuanceerder en zijn vooral afhankelijk van uw specifieke situatie. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk pro actief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt.
……. een goed advies levert u vele malen meer op dan het kost.