Altijd geliefd onderwerp: korting. Hoe ga je ermee om? Ook wij krijgen wel eens de vraag. Want ja,

  • ik ben maar een eenvoudige kleine klant
  • ik lever alles in Excel aan
  • de BTW doe ik zelf wel, etc etc. 

We hebben enkel MKB klanten en wij doen alles of niets, of te wel all-inclusive. Zo zijn ook onze tarieven. Geen uurtje factuurtje dus. Niet 1 telefoontje en hoppa weer een factuur. 

Onze tarieven blijken concurrerend als we de tarieven van collega’s zien. Ennnn… dan beschikken wij ook nog eens over een paar titels extra (lees: kennis). 

De prijs van onze dienstverlening is echt ergens op gebaseerd. Daarnaast gaat bij ons de huur, ICT en personeelskosten jaarlijks omhoog en nooit naar beneden (inflatiecorrectie is dus jaarlijks aan de orde). Aanvullend…. we verdienen het echt voor u terug, u kunt de tijd die wij besparen namelijk inzetten om uw eigen omzet te realiseren, wellicht ook stuk leuker dan de administratie doen en daarnaast betaalt u via ons echt minder belasting. 

5 TIPS …

Op het internet staan plenty lijstjes over hoe om te gaan met de vraag om korting vanuit een marketing en sales perspectief. Best leuk om deze eens te googelen. 

Via een klant, laten we haar Feline noemen, kregen we de volgende wijsheid onder ogen. De klant die haar de normale prijs betaalde, was enthousiast over haar werk, stuurde een compliment en betaalde de factuur ruim binnen de termijn. Een klant waaraan ze korting had gegeven, kwam met 100 aanvullende vragen, er moest nog iets aangepast worden en ze moest ook nog een herinnering sturen. 

Soort korting

Als je dan toch wil meegaan in het verzoek, vraag dan wel om een tegenprestatie. En dat kunnen de meest uiteenlopende zaken zijn. Een jaar lang vooruitbetalen, een contract van minimaal 3 jaar of een gratis advertentie in het blad waarvoor deze klant zelf werkt. Ook staffelkortingen kunnen interessant zijn, afhankelijk van je marges natuurlijk. Maar hoe meer iemand bij je koopt of afneemt, hoe lager de prijs.

Waarom/wanneer korting

Er zijn natuurlijk genoeg redenen te bedenken waarom je korting geeft of in welke situatie. Denk bijvoorbeeld aan: opruimen van je (rest)voorraad of een welkomstkorting voor nieuwe klanten. 

Als je korting geeft….

En geef je die korting, laat het dan ook wel zien op de factuur. Maak je korting zichtbaar. Dat is op regel 1 het normale tarief, en op regel 2 een negatief bedrag met de verleende korting.

Bottomline: geef nooit zomaar korting en benoem de korting die je geeft.

Nou ja, dat dus. Benieuwd hoe jij omgaat met korting….