Uw ‘oogappeltjes’ Fiscaal vriendelijk laten studeren
Deze week in het nieuws … de prijzen van studenten kamers in de meeste populaire studentensteden wederom gestegen.

Uw ‘oogappeltjes’ Fiscaal vriendelijk laten studeren

Deze week in het nieuws … de prijzen van studenten kamers in de meeste populaire studentensteden wederom gestegen.

U kunt uiteraard denken het is niet anders … ze moesten eens weten hoe wij zelf hebben moeten afzien … u zou ook kunnen overwegen een flatje voor uw oogappel te ‘kopen’.

Met andere woorden … hoe zou u ook kunnen denken … stap 1, u verstrekt uw van de ambitie vervulde zoon en/of dochter een lening die enkel en alleen aangewend mag worden voor de aanschaf van een zgn primaire woning …. Netjes in een overeenkomst vastleggen, waarvan U later in dit verhaal zult begrijpen waarom dit handig is. Want of u nu centen op de bank heeft staan of een lening verstrekt, bij u in Box 3 verandert er vooralsnog bijzonder weinig.

Hebben we het over een lening, dan hebben we het automatisch over rente die ‘betaald’ moet worden. Voordeel is dat deze rente bij uw oogappel aftrekbaar is in de vorm van de zgn eigenwoningrente. Nu begrijpen wij ook wel, dat de kans dat hij/zij tijdens de studie een tonnetje plus verdienen zal niet zo heel erg groot is. Echter deze rente kan tot 9 jaar later alsnog afgetrokken worden … opeens toch kans verhogend. Daar waar er aan u rente ‘betaald’ moet worden zou u er ook voor kunnen kiezen deze 1:1 terug te schenken. Mocht u geen kasteel overwegen, zou het zo maar eens kunnen zijn dat u met een marktconforme 2-jaars rente van onder de 1% onder de jaarlijkse vrijstelling blijft.

Mocht uw kroost, dan ook nog de geneugten van het delen van een keuken mee willen maken, kan hij/zij er ook nog voor kunnen kiezen een of meerdere kamers te verhuren aan een willekeurige jaargenoot. Blijf dan onder de kamerverhuurvrijstelling en uw maandelijkse bijdrage kan nog eens verder naar beneden.

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk pro actief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt.

Immers, goed advies levert u per definitie meer op dan de investering.