Het pro actief managen van uw cashflow is wellicht het allerbelangrijkste onderwerp in uw bestaan als ondernemer. Er zijn voorbeelden bekend van winstgevende bedrijven, die onvoldoende op een cashflow dip anticipeerden en daarom failliet gegaan zijn.

Het belang van Cashflow

Het pro actief managen van uw cashflow is wellicht het allerbelangrijkste onderwerp in uw bestaan als ondernemer. Er zijn voorbeelden bekend van winstgevende bedrijven, die onvoldoende op een cashflow dip anticipeerden en daarom failliet gegaan zijn. Wellicht is het dus niet voor niets dat er zo vele one-liners over dit onderwerp zijn … Cash is King, van omzet alleen kunnen we geen rekeningen betalen etc etc.

Is een positieve cash flow te beïnvloeden ?
Ja en of, en daarom hebben we onderstaand dan ook enkele bijzonder eenvoudige echter niet minder impactvolle punten van aandacht genoteerd waarvan we zeker zijn dat deze ook uw organisatie kunnen helpen.

De financiële administratie begint bij 2 basis principes. 1. Volledigheid van opbrengsten en 2. Safeguarding your assets. Je zult merken dat deze a. lastig te outsourcen zijn en b. je cashflow management een automatisch gevolg is van deze 2 principes.

Sturen begint bij inzicht
Hoe werkt dat ten aanzien van cashflow management. Heel simpel, je bent ALTIJD, ook om 3 uur ’s nacht op de hoogte van 3 cijfers. 1. De stand van het saldo op de bank. 2. Je nog te betalen crediteuren en 3. Je nog te ontvangen debiteuren. Het is echt niet anders dan autorijden, als je niet weet waar je bent kom je nooit waar je naar toe wilt.

Tijdig factureren
Een positieve Cash flow begint bij een tijdige, volledige en vooral ook nauwkeurige facturatie. Zoals zovele zaken, in 1 x keer goed lijkt wellicht iets meer tijd te kosten, maar geloof me, achteraf corrigeren kost je echt minstens 10 x zoveel tijd. Daarnaast is het ook nog eens zo, door iets vaker te doen (ritme + handigheid) ben je er aan het eind van het jaar toch echt minder tijd aan kwijt geweest.

Speel met uw prijsstelling
De door u genoemde prijzen gelden echt enkel en alleen in combinatie met een voor afgesproken betaalconditie. Of dat nu deels vooraf, obv automatische incasso of 30 dagen is, weet dat er bij elke conditie een andere prijs hoort. Immers gekscherend … de prijs is bij betaling na 10 jaar toch echt iets hoger dan obv autom incasso.

Reserveer voldoende voor de te betalen belastingen
Als u igv een EMZ grofweg 50% van uw ontvangsten reserveert tbv de btw en ib, dan is de kans groot dat u per jaareinde een voordeeltje overhoudt ipv dat u moet bijbetalen. Aan het hebben van een eigen bedrijf zijn echt spelregels verbonden, het feit u bekend bent met de belastingen is er 1 van. Daarnaast zijn de boetes toch echt meer dan zonde van het geld.

Het voordeel van variabele kosten
Mocht je in staat zijn je kosten variabel aan de omzet te houden, dan heb je ook bij 1 euro omzet dus automatisch winst. We gaan er gemakshalve wel van uit dat het totaal der kosten minder dan 100% is, maar dat mocht u reeds begrepen hebben. Zie in deze trouwens de gelijkenis met basisprincipe nr 2. Dit principe vertoont overigens veel overeenkomsten met het zgn bootstrapping uit de start up scenes.

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk pro actief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt.

Immers, goed advies levert u per definitie meer op dan de investering.