Zooo, heb ik uw aandacht? Want ik ga het uitleggen.
Thuis gooi ik alle afval het liefst in een enorme container, formaatje 6 persoons jacuzzi. Daar hebben we wel eens discussie over. Maar ik doe het wel met een reden. Want …….afval scheiden is voor de dommen….omdat:

Decentraal scheiden van afval bij de bron slaat helemaal nergens op. Het resultaat van scheiden bij de bron is kwalitatief zo slecht, dat het kostbare afval ook waardeloos geworden is. De mens is gewoonweg niet in staat waardevolle van waardeloze vormen van bijvoorbeeld plastic te onderscheiden. Terwijl deze vorm van afval ophalen ook nog eens exponentieel duurder is. Twee keer fout dus, en 2 keer verlies wordt geen winst in dit geval.

Oké, oké, ik lees wat je zegt. Maar levert afval scheiden dan toch in ieder geval een vorm van besef op? Neen, helaas is ook dit verband helemaal nergens aangetoond. Er blijken slechts twee uitzonderingen, papier en kleding.

Maar de vervuiler betaalt, dat klopt toch nog wel? Ja en neen, want het laten betalen voor afval zal 100% zeker ongewenste neveneffecten opleveren. Lees: dumpen in de natuur (afval trekt afval aan), want daarmee zijn we uiteindelijk echt verder van huis.

Wat is het alternatief dan? Heel eenvoudig. Centraal afval scheiden door machines die het wél kunnen. Het ophalen is stukken en stukken goedkoper. De grondstoffen die uit de berg geabstraheerd kunnen worden zijn opeens enorm waardevol. Sterker nog, ik durf de stelling aan, dat het ophalen van afval gratis kan, omdat de opbrengst uit het afval vele malen hoger is dan de kosten die het ophalen met zich meebrengt. Afval is big business.

Door afval, afval te blijven noemen, zien we onvoldoende dat we het feitelijk over de grondstoffen van de toekomst hebben. Sterker nog, je zou kunnen zeggen dat we het over de delfstoffen van de 21e eeuw hebben. Dat wetende, zou je ook kunnen stellen dat we er maar beter een beetje zuinig mee om zouden moeten gaan.

Gelooft u mij niet, mag. Sterker, ik heb echt iets anders gestudeerd ooit. En vrijheid van mening is 1 van de allerbelangrijkste zaken in ons nu nog vrije westen. Maar geloof je mij niet, geloof dan iemand die er wel voor doorgestudeerd heeft. Want, lieve, lieve milieu-gekkies, gelieve de feiten niet met uw mening te verwarren. Zie de link naar de podcast.

https://podcasts.apple.com/nl/podcast/de-jortcast/id1334620583?i=1000458749153

MAARRRRRR, ik kan me over 1 ding echt enorm opwinden.
Je rotzooi achter je reet in de natuur gooien, dáárop mogen wat mij betreft de hoogst mogelijke boetes staan. De gemakzucht van je zooi niet thuis in een vuilnisbak gooien, yek!

 

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk proactief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.