Belastingdienst, pensioengat, jaarruimte

Nog meer aftrekken?
De vorige blog ging over verschillende aftrekposten die je als ondernemer hebt. Maar er zijn nog meer mogelijkheden voor korting of voordeeltjes. Best jammer als je daar niet van op de hoogte bent, toch?

Nog meer aftrekken?

De vorige blog ging over verschillende aftrekposten die je als ondernemer hebt. Maar er zijn nog meer mogelijkheden voor korting of voordeeltjes. Best jammer als je daar niet van op de hoogte bent, toch?

Sommige aftrekmogelijkheden zijn alleen voor startende ondernemers maar we hebben ook andere posten, die voor alle ondernemers wellicht van toepassing zijn. Deze worden in deze blog besproken, dus lees snel verder!

Ondernemer?
Als je minimaal 1225 uur en 50% van je arbeidstijd aan je bedrijf besteedt, ziet de Belastingdienst je als ondernemer. Onderstaande ondernemers aftrekposten gelden zowel voor startende ondernemers als voor iedere eenmanszaak.

Zelfstandigenaftrek ondernemers
Je krijgt feitelijk een soort beloning voor het risico dat je loopt als ondernemer. Belangrijk voor deze aftrekpost is dat je aan het urencriterium voldoet en dat je aan het begin van het jaar nog geen 65 jaar oud bent. De zelfstandigenaftrek is vanaf 1 januari 2012 een vast bedrag: € 7.280. Voor ondernemers ouder dan 65 jaar is de zelfstandigenaftrek de helft van dat bedrag.

Speur- en ontwikkelingswerk
Via de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) kan je (loon)kosten verlagen voor speur- en ontwikkelingswerk (oftewel Research & Development, R&D). Het voordeel van de WBSO is een vermindering van de loonheffing (loonbelasting en premie volksverzekeringen) óf een aftrek S&O (inkomstenbelasting) voor zelfstandige ondernemers die minimaal 500 uur per jaar aan R&D besteden.

Op deze manier wordt de ontwikkeling van innovatieve producten en diensten gestimuleerd.

RDA
De overheid wil innovtie in Nederlandnog meer bevorderen en daaron is er ook nog de RDA (Research en Development Aftrek). Met deze regeling kunnen de kosten voor R&D namelijk nóg verder worden verlaagd. Kosten voor prototypes, proefopstellingen of onderzoeksapparatuur zijn ook aftrekbaar.

Innovatiebox
Zodra een R&D-project succesvol is en winst gaat opleveren, kunnen bedrijven gebruik maken van de innovatiebox. De winstbelasting bedraagt dan niet 25% of 20% maar slechts 5%. Bedrijven moeten voor het project wel een octrooi of S&O-verklaring (WBSO) hebben. Grotere bedrijven moeten beschikken over een octrooi of kwekersrecht, of op een octrooi lijkend recht.

Energie-investeringsaftrek
Naast innovatie stimuleert de overheid ook bedrijven die investeren in duurzame energie of energiezuinige systemen en technieken. Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen bedrijven een groot deel van de kosten aftrekken van de fiscale winst. Mooie win win situatie dus; de investering levert energiebesparing, een lagere energierekening én een fiscaal voordeel op.

Zo, best veel mogelijkheden om kosten af te trekken, toch?

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk pro actief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, http://vrijgevig.blogspot.nl/

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.

 

SHARE US:

Submit to Facebook Submit to LinkedIn Submit to Twitter