Actielijstje: maak u klaar voor IBAN en SEPA
Vanaf 1 februari 2014 is er nog maar een manier om betalingsverkeer uit te voeren in euro’s. Heel Nederland gaat het International Bank Account Number (IBAN) als rekeningnummer gebruiken. Hier leest u welke stappen u volgens Flynth moet ondernemen.

Zie tevens onze excel2xml-converter, https://www.ligterink-dewit.nl/index.php/archives/909

Wat verandert er?
Het rekeningnummer IBAN, overschrijvingen, incasso’s en betaalpassen zijn straks zowel voor binnenlandse als grensoverschrijdende betalingen te gebruiken. Het Nederlandse IBAN bestaat uit 18 tekens: het huidige rekeningnummer, vooraf gegaan door de landencode, een controlegetal, letters die uw bank aanduiden en een aanvulling met een of meer nullen. Voor betalingen over de grens is vanaf 2014 geen Bank Identificatie Code (BIC) meer nodig, een IBAN volstaat. Voor eurobetalingen over de grens binnen het SEPA-gebied volstaat een IBAN vanaf 1 februari 2016. Uw bank voegt dan zelf de BIC toe.

Mogelijk gevolgen
•De huidige bankrekeningnummers van uw relaties moet u wijzigen in een IBAN.
•Uw eigen bankrekeningnummer(s) veranderen in een IBAN
•Om uw relaties op de hoogte te stellen van uw IBAN en BIC is het raadzaam deze te vermelden in uw correspondentie
•Vervangen van huidige betaalstandaarden en -termijnen voor het doen van overboekingen en incasso’s.

Incasso
U zult de bestaande (zakelijke incasso’s vervangen. Belangrijk verschil met de huidige Nederlandse machtigingen is dat diegene bij wie wordt geïncasseerd geen terugboekingsrecht heeft. Ook komt er een ander bestandsformaat waarmee de incasso’s worden uitgewisseld. Voor business-to-business-betalingen geldt in principe een betalingstermijn van 30 dagen na factuurdatum.

Administratie
Leg tijdig de juiste IBAN- en BIC-gegevens van uw relaties vast in uw administratieve systemen. Voor het verzamelen van deze gegevens kunt u gebruik maken van de IBAN/BIC-service (www.ibanbicservice.nl) Als zakelijke gebruiker vindt u op deze website ook de IBAN BIC Multichecker, waarmee u van een groot aantal Nederlandse rekeningnummers in één bestand tegelijkertijd de IBAN en BIC kunt opvragen.

Software
Informeer bij uw softwareleverancier(s) of uw logistieke en administratieve systemen tijdig SEPA-proof zijn Boekt u uw financiële administratie zelf in, dan moet u het zelf met uw softwareleverancier(s) afstemmen.

Rol banken
De overgang naar SEPA wordt in Nederland begeleid door het Nationaal Forum voor de SEPA-migratie (NFS). Hierin zitten vertegenwoordigers van onder andere banken, bedrijfsleven, consumenten, overheden en softwareleveranciers. Het NFS staat onder voorzitterschap van de Nederlandsche Bank. Daarnaast hebben de Nederlandse banken de taak om alles wat ze rond SEPA/IBAN ondernemen te communiceren aan hun klanten.

BRON: http://www.telegraaf.nl/mijnbedrijf/21404887/__Actielijstje__maak_u_klaar_voor_IBAN_en_SEPA__.html