Het eigenwoningforfait. Een bedrag dat ik voor het hebben van mijn hoofdverblijf bij mn inkomen op dien te tellen gebaseerd op de woz omdat jullie het bezit van een woning zien als een vorm van inkomsten.

Markie, Markie,
…. Nu ben ik toch al een paar jaartjes fan van je cluppie. Ja, ik ben ondernemer, ja ook ik vind dat het sociale vangnet in Nederland te hoog hangt, omdat er helaas nog altijd veel te weinig motivatie is om te gaan werken voor je centen ipv een uitkering te toucheren. Ik spreek hier uit eigen en recente ervaring he … #letterlijkuitdemondvansollicianten …. En ja, je ging toch voor 2e keer in successie weer accoord met verlaging aftrek hypotheek rente.

Maar … nu even dat dingetje mbt de zgn Eigenwoningforfait. Een bedrag dat ik voor het hebben van mijn hoofdverblijf bij mn inkomen op dien te tellen gebaseerd op de woz omdat jullie het bezit van een woning zien als een vorm van inkomsten …. Huh????? Je bent me hier al kwijt he.

Maar goed jullie zien mn hoofdverblijf dus als een vorm van inkomsten. Ik dacht, en nu neem ik je even een paar eeuwen terug,, terug naar de tijd dat jij en ik op de universiteit ook wel eens opletten tijdens een college, terug naar de tijd waarin Maslow zijn behoeftehiërarchie vorm gaf in een Pyramide. Die les heb jij ook gehad, toch? Mijn vraag, wanneer is mijn behoefte aan veiligheid en zekerheid gewijzigd naar een inkomstenbron? Heeft Maslov een versie 2.0 geschreven die ik gemist heb?

Wist je trouwens dat er verschillende EW forfait-schijven bestaan voor woningen met een woz waarde tot 12.5k, tot 25k tot 50k en tot 75? Ik heb Funda er even voor je op nagezien, het aantal hits (een incidentele volkstuin en p-plaats daargelaten) was redelijk beperkt … maar ik heb wel een tipje … en zal hem overigens niet hapklaar voor je inkoppen, want je begrijpt vast al wel waar ik naar toe wil. Iets met beperking aantal schijven?
Vervolgens vliegen we met de schijven in ene naar eur 1 mio plus … waar we eerder 4 schijven tot eur 75k hadden. Maar daarboven ga je in ene genieten joh … want het toch al progressief procentuele tarief gaat dan in ene keer 4. Terwijl ik het type … denk ik … progressief procentueel. Wie heeft dat ooit verzonnen? Procentueel betekende toch al, dat je meer betaald over een hogere waarde?

Maar goed, ter bevordering verlagen NL-se hypotheekschuld was er door ene Mijnheer Hillen in 2005 een wet verzonnen, dat voor eigenaren van een woning waar geen rente voor werd afgetrokken, deze belasting niet hoefden te betalen. Dat is niet zo heel lang terug, toch? Wel raar, dat hier anno 2017 opeens heel anders over wordt gedacht, door deze wet weer af te schaffen. Want van een betrouwbare overheid men toch de nodige bestendigheid in de wet en regelgeving mogen verwachten.

Kortom, mocht je 1 dezer dagen nog een minuutje over hebben, denk hier dan nog eens over na?

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk pro actief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, www.vrijgevig.com

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.