Belastingdienst, pensioengat, jaarruimte

Omgekeerde wereld?
Een paar maanden geleden schreef ik een blog over de subsidie die feitelijk gegeven wordt aan Coca-Cola. En bijvoorbeeld aan alle chips-, koek- en snoepfabrikanten. En hoe raar dat is, ongezonde producten belonen met subsidie, doordat deze producten met slechts 6% Btw worden belast.

Omgekeerde wereld?

Een paar maanden geleden schreef ik een blog over de subsidie die feitelijk gegeven wordt aan Coca-Cola. En bijvoorbeeld aan alle chips-, koek- en snoepfabrikanten. En hoe raar dat is, ongezonde producten belonen met subsidie, doordat deze producten met slechts het verlaagde 6% Btw worden belast. Waarom, waarom verdienen deze producten een korting?

Immers is, zoals u wellicht weet, het reguliere Btw-tarief in Nederland 21% en daarop wordt een uitzondering gemaakt voor primaire levensbehoeften. Daar geldt een tarief van 6% voor. Daaronder vallen bijvoorbeeld water, melk, groente en fruit. Maar ook Coca-Cola, snoep, koekjes, chips… daar wordt eigenlijk dus een subsidie van 15% voor verstrekt.

Nu is er op dit moment een wel interessante lobby gaande. De Partij voor de Dieren en de SP (jaja) maken zich hard voor het eten van meer groente en fruit. Vooral omdat dat gezond is. De prijs van deze producten moet volgens hun omlaag, want dan kiezen mensen er eerder voor. En dat willen ze bewerkstelligen door een nieuw btw-tarief in te voeren: het zogenaamde nultarief.

Prima natuurlijk dat ze voor gezonde voeding zijn en dit vanuit de overheid deels willen reguleren. Ga maar eens op een doordeweekse dag bij een supermarkt kijken. Daar staan dan in de schoolpauzes over het algemeen groepjes middelbare scholieren die daar eten, nou ja, lekkers gaan kopen. Niet omdat ze persé lekkers willen of eten dat niet (zo) goed voor ze is. Nee, het is lekker goedkoop. Dus vliegen de frikandelbroodjes & zakken snoep/chips over de toonbank.

Nogmaals stimuleren ja, maar een ander tarief invoeren, waardoor je een uitzondering op een uitzondering maakt, nee! Als we het nu gewoon eens omdraaien en de producten die eigenlijk helemaal niet in de uitzonderingscategorie thuishoren weer gewoon met 21% gaan belasten? Dan zijn de koekjes, snoepjes, zakken chips, frikandelbroodjes en ham kaas croissants ineens een stuk minder interessant, want de prijzen stijgen dan met maar liefst 15%. En dan zijn ze in verhouding aanzienlijk duurder dan een appel of banaan.

Het lijkt namelijk wel de omgekeerde wereld, deze lobby.

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk pro actief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, http://vrijgevig.blogspot.nl/

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.

 

SHARE US:

Submit to Facebook Submit to LinkedIn Submit to Twitter