Belastingdienst, pensioengat, jaarruimte

Aftrekken?
Wanneer je een eigen bedrijf hebt, mag je bepaalde kosten aftrekken. Dat klinkt leuk, maar wat betekent dat dan. Welke kosten mag je waarvan aftrekken?

Aftrekken?

Wanneer je een eigen bedrijf hebt, mag je bepaalde kosten aftrekken. Dat klinkt leuk, maar wat betekent dat dan. Welke kosten mag je waarvan aftrekken?

Als beginnend ondernemer is het wel even zoeken. Het klinkt zo eenvoudig; oh, bewaar gewoon je bonnetje van die zakelijke lunch, want die kosten kan je aftrekken’. En weet je wel dat je je kleding ook mag aftrekken? Zei laatst iemand vol overtuiging.

Als je een accountant hebt die ook je administratie tot op zekere hoogte doet, is het heel eenvoudig. Met een van de vele apps die er tegenwoordig zijn maak je een foto van het betreffende bonnetje. Een keer per maand of kwartaal stuur je alles in één keer naar je accountant en hij zorgt ervoor dat alles goed geadministreerd en aangegeven (afgetrokken!) wordt.

Om welke kosten gaat het dan?
Die kleding dus niet. Al sedert de vorige eeuw zijn de regels voor kleding aftrek zwaar aangescherpt. Nu mag alleen en onder voorwaarden de échte bedrijfskleding, zoals uniformen & werkoveralls worden afgetrokken.

Afspraken van zakelijke aard buiten de deur (koffie, lunches & diners), die bonnetjes moet je zeker wél bewaren. Maar denk ook aan mobiele telefoon & abonnement, pc, iPad, laptop, studiekosten en literatuur (boeken dus). Dit zijn allemaal uitgaven die je doet voor je bedrijf en die mag je als kosten opvoeren en dus aftrekken van de belasting.

Bovengenoemde kosten zijn voorbeelden. De belastingdienst omschrijft zakelijke kosten als ‘kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van je onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben’. Aanvullend kan je dus ook aan huisvesting denken, (soms) ook als je vanuit huis werkt. Of auto van de zaak. Maar aan deze kosten zitten nog diverse haken en ogen. Ingewikkelde regeltjes.

Snap je het al een beetje?

Hier zal een vervolgblog op komen over aftrekposten zoals startersaftrek, ondernemersaftrek en zelfstandigenaftrek.

Let wel … onze tips kunnen niet klakkeloos naar iedere specifieke individuele situatie gekopieerd worden. Fiscale voordelen zijn vaak eenvoudig te behalen, bij veel zaken ligt de kwaliteit in de nuance. Eén ding is wel zeker en makkelijk te realiseren. Door gezamenlijk pro actief en regelmatig uw financiën tegen het licht te houden kan het u niet ‘overkomen’ dat u fiscaal voordeel misloopt. Deze blog is mede tot stand gekomen, door Femke Vrij van Vrijgevig, http://vrijgevig.blogspot.nl/

Immers, goed advies is als een investering … het levert u per definitie meer op dan het kost.

 

SHARE US:

Submit to Facebook Submit to LinkedIn Submit to Twitter